15 anys sense Guillem

La matinada de l'11 d'abril de 1993 Guillem Agulló fou assassinat a Montanejos (Alt Millars). Era Setmana Santa, de vacances amb els amics. Un grup d'ultradeta va sortir amb ganes de gresca i la nit va acabar de la pitjor manera.
El judici realitzat a Castelló de la Plana va ser molt polèmic i controvertit. El jutge condemnà un sol acusat a 14 anys de presó. Pedro Cuevas en va complir només 4. Fins i tot a les eleccions del 27 de maig de 2007 aquest individu es va presentar a les llistes electorals del partit ultradretà Alianza Nacional, de número 4 per Xiva. 15 anys més tard les constants agressions semblen no tenir fi al País Valencià. La trista realitat és la inacabable impunitat.
El 12 d'abril s'organitzen una sèrie d'actes a Burjassot, ciutat natal d'Agulló. Els Obrint Pas no hi faltaran, ni tampoc No tingues por. Tot força i energia.

Aquests són uns bons dies per tornar a agafar el llibre La mort de Guillem. Jaume Fuster narra l'abans, el durant i el després d'aquella nit de vacances de Setmana Santa. Un bon llibre per no oblidar. Fuster ho explica així:

La ganivetada penetra en el pit, buscant el bessó de la vida. Quatre centímetres d’acer en ple cor. I la nit de Montanejos es congela, Guillem, i s’escapa amb el doll de la teva sang, esclata en una blancor fosca i definitiva que desbloca els rellotges, arriba españa, i enceta el ritme dels braços alts… con la camisa nueva que tú bordaste en rojo ayer, que s’allunya, s’allunya, es fon… volverán banderas victoriosas, i tornes a l’habitació orejada i lluminosa, amb la senyera estelada, la silueta del país -països- que estimes, les fotos de Wembley, el llibre de la Roig, la cinta dels Pets, els cartells dels actes reivindicatius, l’escalfor de la mare, la fermesa del pare, l’alegria enjogassada de les germanes… impasible el ademán.

1 comentari/s:

Jordi ha dit...

Vaig quedar molt sorprès quan vaig saber que la cançó No tingues por no va ser escrita en memòria de Guillem Agulló. Els Obint Pas la van escriure uns anys abans però el públic de seguida la va adoptar com a himne per recordar Guillem. Sembla escrita expressament per denunciar el brutal assassinat!
Malauradament cada cop que sento No tingues por se'm posa la pell de gallina i penso en el Pep Isanta!!

Ni obilt ni perdó!! No esteu sols Pep i Guillem, cap agressió sense resposta!!