L'últim patriarca

Per Sant Jordi va caure el llibre de la Najat El Hachmi, L'últim patriarca, la novel.la guanyadora del Premi Ramon Llull 2008. El llibre en català més venut aquest 23 d'abril, segons diuen.
Najat El Hachmi (1979) és una escriptora catalana d'origen amazic, estudià filologia àrab i presentà un programa a l'antiga Catalunya Cultura. Va néixer a la ciutat amaziga de Nador quan el seu pare ja havia emigrat a Catalunya, i als vuit anys va venir a viure a Vic degut al reagrupament familiar.
L'últim patriarca és la història d'una rebel·lió personal contra un ordre establert des de fa milers d'anys. Mimoun i la seva filla neixen per complir el paper que el patriarcat els ha assignat, però uns canvis en les circumstàncies que els envolten seran decisius per capgirar-ho tot.
Aquesta és una història familiar, una història de contradiccions internes. Una història definida pel trencament que suposa la separació. Àgil de llegir. Una novel.la valenta pel què s'hi diu. Amb estil propi: sense cursives, punts i a part, guionets ni cometes. La narració flueix sense massa floritures.
A continuació, el vídeo del veredicte del Premi Ramon Llull a TV3: