Gomorra

Feia massa temps que tenia pendent encetar Gomorra de Roberto Saviano, el llibre sobre la camorra del jove investigador napolità. És un llibre escrit amb una valentia que posa els pèls de punta. Saviano sabia que posava la seva vida en perill amb aquest relat revelador i compromès. Fa temps que vivia escortat i fa només uns dies que va prendre la decisió d'abandonar Itàlia davant les pressions i les amenaces reals de mort que ha rebut. Amb una carta ho anunciava.
Gomorra es va editar l'octubre del 2006. Saviano se serveix de la literaura i el reportatge per transmetre la realitat. Descriu clarament el modus operandi de la camorra naplitana, a partir de les declaracions de colaboradors de la justícia i informadors dels carabinieri. Evidentment, a molta gent no ha agradat massa allò que explica.
Saviano ha estat molt valent, ha fet que se'ns obrissin les finestres a una dura realitat. La llàstima és la derrota, la sensació que l'han deixat sol i abandonat. I al final el faran callar i tot continuarà igual. Sóc un enamorat d'Itàlia. El trobo un país fascinant. Però llegint Gomorra i sabent tot el que envolta el llibre se'm queda el cor glaçat i l'ànima trista.
Matteo Garrone ha portat el llibre al cinema i la pel.lícula la podrem veure ben aviat als cinemes de casa nostra. Gomorra ja va guanyar el Gran Premi del Jurat aquest 2008 en el prestigiós Festival de Cannes.

5 comentari/s:

Marc ha dit...

Uff Xavi, quin llibre tan especial. Fa temps vaig veure el R.Saviano amb la Mònica Terribas (a cara descoberta)i vaig decidir comprar-me el llibre.
És impresionant la força de la mafia, i no només a Itàlia. De la costa del sol en diuen la "costa nostra"....i el capitol del vestit de la Jolie...
Molt recomanable.

Anna E. ha dit...

Dimecres 12 de novembre a les 9 Gomorra de Matteo Garrone als Multicines Atlàntida en el marc del Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa. Algun dia la faràn al cinemonster de Berga?

Xavi ha dit...

Espero poder veure-la a Berga. A la sala A, si us plau.

Xavi ha dit...

Avui estrenen la pel.lícula:
http://www.avui.cat/article/cultura_comunicacio/46348/gomorra/camorra.html

Anònim ha dit...

Ahir vaig anar a Manresa a veure la peli, no he llegit el llibre, pero la pinicula es molt bona!!