El ciclista

Tim Krabbé (Amsterdam, 1943) és periodista, novel.lista i també fou ciclista amateur. S'hi va posar tard però va tenir temps de conèixer aquest esport a fons i saber-ne expressar la bellesa i el sofriment en forma de novel.la.
El ciclista és la història d'una cursa per a aficionats disputada al sud de França: el Tour de Mount Aigoual. Amb estil directe, narra el desenvolupament de la cursa quilòmetre a quilòmetre i, mentre el Tim pedala, ens explica els seus inicis en el ciclisme, l'afany de superació, les amistats dins del pilot, els moments per atacar, les petites anècdotes, històries d'altres ciclistes. I el seu desig de guanyar.
En aquests dies de Tour, la lectura de El ciclista no podia ser més adequada. Hi encaixa perfectament. Demà pujant el Port de Palleres (2.001 m), recordaré algunes de les pàgines de Krabbé.
Lectura obligatòria per als amants del ciclisme i recomanada per als que no ho són.

- Un ciclista - dijo Anquetil - consta de dos partes: una persona y una bicicleta. La bicicleta es, sin duda, el medio del cual se sirve la persona para ir más rápido, pero su peso también supone un freno para su velocidad. Eso es especialmente importante en los momentos duros, y en las ascensiones sobre todo hay que procurar aligerar la bicicleta lo máximo posible. Una buena forma de conseguirlo es sacar la botella del portabidones.
De modo que, antes de cada subida, Anquetil trasladaba la botella de agua del portabidones al bolsillo trasero. No tenía vuelta de hoja.