L'exèrcit furiós

Lluny de París, el comissari Adamsberg s'enfronta a un misteri infranquejable. Ordebec, Normandia. En ple segle XXI, una antiga llegenda té atemorit el poble: una horda d'homes i animals, morts i mig descompostos i comandats per Hellequin, passa de nit per un camí del mig del bosc. El mite medieval de la cacera salvatge parla d’un grup de caçadors liderats pel senyor Hellequin que recorre el nord d’Europa a cavall, ànimes en pena condemnades a una eternitat de tortures inimaginables. La seva aparició sempre és preludi de futures catàstrofes i, a Ordebec, senyala la mort de quatre persones d'ànima corrupta. 
Fred Vargas és el pseudònim literari de Frédérique Audoin-Rouzeau, escriptora i arquelòga medievalista francesa nascuda a París el 7 de juny de 1957. Al.lèrgica als mitjans i a les entrevistes. L'exèrcit furiós és la seva 12a novel.la, la 3a traduïda al català. El meu primer contacte amb l'autora. Novel.la negra, misteri i llegenda.

Hi havia uns sis graus menys a Normandia i, des que arribà a la plaça gairebé deserta de l'estació d'autobusos, l'Adamsberg brandà el cap en el vent fresc i el notà córrer sobre el clatell i rere les orelles, en un moviment bastant animal, una mica com hauria fet un cavall per fer fora els tàvecs. Envoltà Ordebec pel nord i, una mitja hora després, posava els peus al camí de Bonneval, senyalitzat amb una vella pancarta de fusta pintada a mà.