Quan érem feliços

El periodista Rafel Nadal (Girona, 1954), ex-director de El Periódico de Catalunya i germà de Joaquim Nadal va guanyar el 44è Premi Josep Pla 2012 de prosa que convoca l'editorial Destino. L'obra Quan érem feliços és una successió de proses curtes sobre records d'infantesa i de joventut. 
Quan érem feliços és una crònica tendra de la infantesa de l’autor en el context d’una família molt nombrosa. 12 germans. Descriu el Diumenge de Pasqua, els dolços de la pastisseria x i la roba de la botiga y. Si ets de Girona i tens més de 50 anys et deu tocar molt d'aprop. A mi, no m'ha emocionat malgrat reconèixer la gran qualitat descriptiva. Un llibre autobiogràfic molt ben escrit però que em queda massa lluny.

Quan sortíem de casa, el primer edifici que trobàvem després de Sant Nicolau era el magatzem de l'Escatllar, el parracaire, una mena de cova misteriosa plena d'estris estranys, sobretot de centenars d'ampolles i de piles de papers que premsaven i emmagatzemaven amb una grua de tres pinces, com aquelles que hi ha a les fires per agafar ninots de peluix, que a última hora sempre s'escapen. Però a ca l'Escatllar la grua era molt gran i els paquets de diaris i revistes no s'escapaven mai; era una llàstima, perquè estaven plens de portades amb fotos magnífiques de paisatges i de ciutats que jo hauria guardat com un tresor.