Barcelona, al TNC

Any 1938. Les tropes falangistes avancen però Catalunya, de moment, resisteix. La Guerra Civil Espanyola va ser una mena de camp de proves per desenvolupar estratègies que després s'aplicarien a la Segona Guerra Mundial. El 26 d'abril de 1937, la Legió Condor arrasava Guernica. Entre el 16 i el 18 de març de 1938, els avions sembraven bombes sobre la capital catalana amb l'objectiu de desmoralitzar la població. I tants bombardejos més.
És en aquesta ciutat trencada on es desenvolupa l'acció de "Barcelona". Núria i Elena, dues amigues separades per la guerra, es retroben sota la pluja de bombes. I tota la història en un mateix escenari i dins d'un grup humà aparentment aliè als dos bàndols de la Guerra.
Porto un 2013 en estat de gràcia on cada obra escollida és un encert. Destacaria moltes coses de "Barcelona" però és que Emma Vilarasau ho il.lumina tot. Està immensa, com sempre. Una bèstia. Aquest cop, a la pell d'Elena, una actriu que torna triomfadora de la seva estada a França. M'agradaria saber la relació entre el personatge de Vilarasau i Elena Jordi, la millor actriu catalana d'inicis del segle XX, d'origen berguedà. És casualitat que el personatge de Riera es digui Elena i tingui unes tietes a Gironella?
Molt bon text de Pere Riera (Canet de Mar, 1974) que fa somriure i plorar i, sobretot, un necessari exercici de memòria història.