L'onze de setembre i Gironella

Ja fa 8 anys que Gironella representa el seu 11 de setembre però jo mai no havia anat a veure l’obra. I val la pena.
En valoro l’espectacularitat d’algunes escenes, el marc incomparable dels entorns del Pont Vell, algunes idees escèniques boníssimes... però sobretot la implicació de centenars de persones que altruïstament fan realitat L’onze de setembre i Gironella.
L’escena del duel de tambors que precedeix la batalla és espectacular. Així com l’afusellament o la crema del poble. El Pont Vell, el poble i el riu formen un escenari natural preciós per on transcorre l’acció portada per uns actors amb un nivell general notable. La millor escena, per a mi, són els quadres plàstics amb la coral cantant de fons la pregària a Sant Jordi, escrita per Espriu. Diuen que són 250 els implicats. I possiblement són moltes més persones les que hi estan relacionades indirectament. Per tant, un projecte de tot el poble, fins i tot pot arribar a ser (si és que ja no ho és) comarcal.
L'obra també té marge per millorar. La durada (1 hora 50 minuts sense mitja part) no és excessivement llarga però el ritme és feixuc. Hi falta agilitat en les transicions i algunes escenes impactarien més si fossin més curtes.
L'obra no té un final. En té quatre o cinc. Caldria un final molt més concret i contundent. Durant l'última mitja hora tens la sensació que finalitza. Però encara no acaba de fer-ho del tot.
També hi trobo a faltar homogeneïtat. L'obra és un poti-poti format per teatre de text, concert de coral, enardiment nacional, música enllaunada, discursos i parlaments, repàs històric, quadres plàstics... Un bon reordenament donaria molta més qualitat a l'espectacle.
L'Onze de setembre i Gironella té les potencialitats i els ingredients per arribar-se a convertir en l'espectacle de la Diada de referència a tot el país.
La representació del dimecres 10 de setembre va ser un èxit. La de l'11 es va haver de suspendre per la pluja i posposar-la per avui. Que Sant Jordi negocïi una treva de la pluja per aquesta nit.

Senyor sant Jordi,
patró, cavaller sense por,

guarda'ns sempre del crim de la guerra civil.

Allibera'ns dels nostres pecats d'avarícia i enveja,

del drac de la ira i de l'odi entre germans,

de tot altre mal.

Ajuda'ns a merèixer la pau

i salva la parla de la gent catalana.


Amén

3 comentari/s:

Anna E. ha dit...

Totalment d'acord, Xavi. Jo hi vaig anar l'any passat (he sentit dir que aquest any hi havia novetats millorant l'espectacle) i en vaig marxar amb una mena de sentiment contradictori. Per una banda el text m'havia semblat feixuc, un pèl pesat (sobretot cap al final) i potser és retallable la poesia de cloenda, però alhora en marxava emocionada: l'escenari és preciòs, els quadres plàstics al.lucinen i les veus en off diuen coses realment importants.

Anònim ha dit...

Però esque l'obra està montada així i a mes jo que actuu a l'obra trobo ke hi ha molta feina en montar tots els muntatges i són moltes hores de treball.
La obra si us hi fixeu representa que l'avia vols ke marxi la seva neta encara que digui que no, però, la va excitant i li va dient que el trobara en un fossar... I el final es que nusaltres trobem els nostres pares, homes, germans i l'avia també. Hi a vaix a les roques es el Mn.Climent recita un poema i l'hereu i la povilla una ofrena a tots els morts d'aquell corpus.

UN VILATÀ ha dit...

JO HE VIST ANY RERE ANY L'ESPECTACLE L'ONZE DE SETEMBRE I GIRONELLA,CREC QUE AMB ELS ANYS HA ANAT MILLORANT,PERÓ ENCARA HI HA MOLT PER FER.L'ANY 2010ES CELEBRERÀ
EL DESÉ ANIVERSARI I PENSO QUE TOTES AQUESTES PETITES I GRANS COSES QUE FAN QUE L'ESPECTACLE ES FACI UN XIC LENT I PESAT ES CORREGIRAN.
JO EL QUE NO TROBO BE ES LA PART DEL PUBLIC, LES CRADERIES SON TERCERMUNDISTES SENSE SEIENTS, SENSE NUMERACIÓ, NO ESTAN HOMOLOGADES I NO CUMPLEIXEN CAP MESURA DE SEGURETAT, NO HI HA LAVABOS, NI TAMPOC CAP TEULAT PER SI CAUEN QUATRE GOTES O FA UN RUIXAT,.... DEMANARIA A L'ORGANITZADOR DE L'ACTE L'AJUNTAMENT DE GIRONELLA, QUE SOLVENTES TOTES AQUESTES MANCANÇES
I EL ESPECTACLE SERIA MOL MES LLEUGER I MES VALORAT.