Joan XXI

Joan XXI (Lisboa 1215-Viterbo 1277) va ser Papa de l'Església Catòlica del 1276 al 1277. Poc més de 8 mesos. Vaja, de Nadal a Sant Esteve. El récord del Papat mes curt el té Urbà VII al segle XVI: 13 dies. Víctima de la malària. Joan XXI, de nom Pedro Julião i més conegut com a Pedro Hispano, és considerat l'unic Papa portuguès de la història.
No és que m'interessin especialment les històries de Papes però, en la darrera estada a Itàlia vaig descobrir el seu final original.
Va morir el 20 de maig de 1277, 8 dies després de patir un greu accident a la seva habitació del Palau Papal a Viterbo. Probablement, és l'únic Papa que ha mort per un accident. Joan XXI era gran aficionat a la ciència i li agradava experimentar. Sembla que, arrel d'un experiment dels seus, l'habitació li va caure al damunt provocant-li unes ferides que el portarien a la mort. No està clar quina mena d'experiment estava fent però me l'imagino en una habitació plena de tubs d'assaig amb líquids estranys fumejant i... Irònicament, el Papa escrivia sovint al Sagrat Col.legi de Cardenals i els deia que el seu papat seria llarg perquè ell era un metge expert i sabia com mantenir-se saludable.
Joan XXI fou un Papa força estimat. És l'únic Papa que Dante va col.locar al Paradís a la Divina Comedia. La seva tomba es pot visitar actualment a la catedral de Viterbo, una ciutat propera a Roma amb un casc antic medieval interessant i amb tota l'herència d'haver estat seu Papal. Un cartellet explica la seva peculiar història.