Si això és un home

El tenia pendent de fa molt temps i finalment m'he decidit. Si això és un home és l'obra de Primo Levi. De lectura obligada per entrar en l'horrorosa història dels camps d'extermini nazis.
Primo Levi (1919-1987) va ser un escriptor italià d'origen jueu. Va ser un resistent antifeixista, supervivent de l'Holocaust. És conegut principalment pel relat de l'any que va estar presoner en el camp d'extermini nazi. Si això és un home està considerada una de les obres més importants del s.XX. El 1987, gairebé cinquanta anys després de sortir del camp d'extermini, després d'haver donat testimoni en diferents llibres, en conferències i xerrades per a joves, Primo Levi se suïcidà.
Si això és un home és la viva descripció del procés físic i psíquic de destrucció d'una persona. La vida quotidiana del Lager (camp) i les vivències del Häftlinge (presos). L'impacte del moment del tatuatge; els repetits moments de nuesa, treball, fam i fred; el definitiu moment de la Selekcja (selecció dels que havien d'anar a la cambra de gas).

Aleshores, per primera vegada ens hem adonat que la nostra llengua no té paraules per expressar aquesta ofensa, la destrucció d'un home. En un instant, amb intuïció gairebé profètica, ens ha estat revelada la realitat: hem arribat al fons. Més avall ja no es pot anar: no existeix, no es pot imaginar condició humana més miserable. Res ja no és nostre: ens han tret la roba, les sabates, fins els cabells; si parlem no ens escoltaran, i si ens escoltessin no ens entendrien. Ens trauran també el nom: i si el volem conservar, haurem de trobar en nosaltres la força de fer-ho, de fer per manera que darrera del nom quedi alguna cosa de nosaltres, de nosaltres tal com érem.

2 comentari/s:

Balma ha dit...

ep!! reconec que no he fet els deures i feia molt que no passava per aquí...però aquest llibre és una passada, i m'he vist obligada a comentar ;)

T'has llegit La Treva? és el relat que Primo Levi va escriure després de Si això és un home. També em va impactar moltíssim.

un petó

Xavi ha dit...

La Treva? Me l'apunto. El poso a la llarga cua dels llibres per llegir. Ens caldrien unes quantes vides per llegir tot el que es mereix ser llegit.