Memorial Ricard Cuadra 2009

El dissabte 6 de juny de 2009 es podrà tornar a escoltar una nova edició del Memorial Ricard Cuadra. El Concert de Patum ja s'ha convertit en tot un clàssic dins dels actes oficials de les festes de Corpus berguedanes. El Concert de Patum torna amb l'objectiu de dignificar la música de la festa i recordar qui va treballar tant per ella.
Qui no es pugui esperar al 6 de juny té una altra oportunitat el dijous 4 de juny al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), a Gràcia.
En el concert d'aquest any hi té un paper destacat l'acordió. En la primera part es podran escoltar diversos ritmes d'arreu del món amb la música patumaire com a font d'inspiració. La segona part, com ja és habitual, serà un salt de Patum complet però amb instrumentacions que no se solen sentir a la Plaça durant els dies de la festa.
Ricard Cuadra i Camprubí (1951-1997) fou un berguedà i català d'arrel. Músic, professor, director, compositor... ens va deixar en herència, entre moltes altres coses, el fet de rescatar de l'oblit músiques de la Patum reintroduint-les a la festa, tot i el risc de no agradar a tothom.
En el següent vídeo, es pot veure el Ricard dirigint la coral de l'Escola de Música de Berga, en motiu de la restauració de l'església romànica de Sant Quirze de Pedret. Era el 1995.