Carnivàle

Carnivàle (2003) és una sèrie nordamericana creada per HBO.
Carnivàle es desenvolupa al sud dels EEUU el 1934, just després del gran crack del 29 de la borsa americana. Milions de persones van ser condemnades a la pobresa, abocades directament a la mort per desnutriment, malaltia o simplement a la bogeria i esquizofrènia que produeix haver-ho perdut tot de la nit al dia. Famílies malvivint als vorals dels camins, pares de família enterrant els fills acabats de néixer, fàbriques funcionant en condicions pèssimes, infants famolencs treballant-hi... Aquest és l'ambient, implecablament retratat, que trobem a Carnivàle. L'atractiu de la sèrie, a part del seu guió, és sens dubte l'ambientació. Res de guaperes que porten 2 mesos en una illa deserta i a cada moment van nets, ben afeitats i amb roba d'estrena.
Un jove orfe de 18 anys, Ben Hawkins, s'uneix a un circ barreja de fira, freaks, prostitució i vodevil que l'acull com un més. Ben té somnis que l'inquieten i poders curatius que l'atemoreixen. Per altra banda, el pastor metodista Pare Justin viu amb la seva germana Iris en un món protegit a Califòrnia, fins que comencen les seves visions. Des de l'inici sembla que les vides de Hawkins i Justin s'hagin de creuar inexorablement.
Pel seu ambient fantàstic i misteriós o els seus personatges recargolats, Carnivàle em recorda a la gran Twin Peaks. De fet, Samson està interpretat pel nan de Twin Peaks.Es tracta magistralment el tòpic de la lluita entre el bé i el mal. Mescla teologia cristina, agnosticisme, masoneria i cavallers templers.
La sèrie està formada per dues temporades de dotze capítols. Els elevats costos i la insuficient audiència van provocar l'acabament inesperat d'aquesta sèrie. Una autèntica llàstima. Les lleis del mercat poden molt més que la qualitat dels productes.
El primer capítol:

2 comentari/s:

Marcel ha dit...

És la primera vegada que sento a parlar d'aquesta sèrie i, més enllà de l'argument, que sembla interessant, el que em crida l'atenció és aquesta "à" del títol... Se'n saps alguna cosa? He de trucar a l'Elisenda Camps al "Tot és possible"?

Xavi ha dit...

L'accent a la à és perquè és el nom de la fira-circ a l'entorn de la qual gira la sèrie. Però no sé d'on ve aquest nom propi. Als primers capítols no queda clar.
Més que l'Elisenda, això ho ha de saber el Toni de la Torre, el que parla de sèries a El món a RAC1.