Kytäjä-Jukola

L'orientació a Catalunya encara no està gaire arrelada. La majoria no entén què fa un grup de gent amb un mapa a la mà corrent amunt i avall sense un sentit aparent. Així i tot, mica en mica aquest esport de pensar i córrer va guanyant adeptes. No fa gaire, en aquest reportatge del Temps d'aventura ho van explicar molt bé.
Als països nòrdics, l'orientació és un dels esports nacionals, d'una gran importància a Finlàndia, Suècia i Noruega. Milers i milers de practicants. La cursa més important del món d'aquest esport es disputa a Finlàndia. És la Jukola, amb 62 anys d'història. Aquest any hi ha hagut récord de participació amb 1556 equips (10.892 corredors) en la Jukola Relay. Si hi sumem les corredores dels 1107 equips de la Venla Relay, més de 15.000 participants en la prova. Impressionant. Fins i tot fan la cursa en directe per la televisió amb uns bons índex d'audiència.
La cursa del 2010 la feien el 19 i 20 de juny a Kytäjä, a 8 km de Hyvinkää. Tan sols a uns 60 km al nord de Helsinki. Cada any van canviant la zona de la cursa. Estan programades fins el 2016. Al mig del bosc, aixequen una ciutat-campament durant 3 dies per a desenes de milers de persones. Una autèntica demostració de bona organització.
Tres equips catalans van competir-hi en categoria masculina (dos del Club Orientació Berguedà i el Catalonia Team) i dos equips en categoria femenina (el COB i el Catalonia Team). El 80 o 90% eren equips escandinaus. Alguns russos, alguns anglesos, uns bascos, cap espanyol.



La Venla Relay és la cursa per a les noies. Comença el dissabte a les 2 del migdia i els equips són de 4 rellevistes. El primer equip, el Tampereen Pyrintö (FIN), va acabar amb un temps de 3:07:12. El Catalonia Team va fer-ho amb 4:02:38 en la posició número 100 i el COB Catalunya, amb 7:25:05 i en la posició 919 de 997 finalitzats.

En la Jukola Relay comença quan el sol es pon, concretament a les 22:55 h. Oficialment, torna a ser de dia a quarts de 4 malgrat que els conceptes de dia i nit en aquesta zona queden una mica diluïts, amb capvespres i albades molt llargues. La victòria de la cursa va ser per als noruecs Halden SK amb un temps de 8:32:41. El Catalonia Team es va classificar en la 347a posició (13:08:58), el COB Catalunya 2 en la 756a (15:52:55) i el COB Catalunya 1 en la 1129a (19:05:24). Van finalitzar la prova 1231 equips.

La classificació completa de la Jukola Relay 2010

Més enllà de una millor o pitjor classificació, la participació dels catalans va ser tot un èxit. Tots ells van acabar la prova malgrat les dificultats del terreny, la pluja i l'alt nivell dels nòrdics.
La meva intenció inicial era corre, però entre la lesió i la poca experiència en curses d'orientació va quedar descartat mesos enrere. Hauria estat un autèntic despropòsit si hi hagués participat. Em falta molt rodatge. D'espectador ha estat una molt bona experiència.


1 comentari/s:

Anònim ha dit...

Xavi, molt bona l'explicació! Quin crack! A veure si et poses les piles i l'any que ve pots córrer!! ;)

Lleí

PD: impressionant la foto de l'aleix amb la samarreta de la selecció sortint a la tele finesa.