Terra baixa, a Gironella

L'obra d'Àngel Guimerà és una de les més representades i traduïdes del teatre català. Un clàssic. Nascut el 1845, quan Guimerà va escriure Terra Baixa tenia uns cinquanta anys i era un escriptor d'una llarga trajectòria literària i específicament teatral. L'obra es va estrenar a finals de s.XIX i fou un èxit de públic i crítica. Uns 120 anys més tard, professionals i amateurs continuen representant-la. Recordo la producció del TNC (ja fa 10 anys!) amb Julio Manrique i Marta Marco o la de la Farsa, dirigida per Daniel Tristany l'any 2000. I alguna relectura de tant en tant.
El dissabte 14 de febrer de 1981, els Amics del Teatre de Gironella portaven Terra baixa a l'escenari del Teatre Cinema Victòria. Amb la il.lusió de tornar a representar dignament la mateixa obra, el dissabte 21 de maig i el diumenge 29 de maig de 2011 al Local del Blat de Gironella, actors i actrius van repetir l'experiència, amb 30 anys més a les espatlles. Gairebé tots els actors que van pujar a l'escenari el 1981 van repetir el 2011 sota la direcció de Jordi Vallbona, que també interpretà el paper de Manelic. Per cert, tot i no ser un teatre, el Local del Blat té un nom molt apropiat per a Terra baixa.
Malgrat les noves formes d'oci i cultura del s.XXI i totes les dificultats econòmiques i infrastructurals, el teatre amateur dels pobles continua ben viu.

[…] I t'he estimat encara més al venir-te a trobar-te, pobre de mi, davallant a salts, com l'aigua els cims a ajuntar-se amb l'aigua de la mar, que diuen que és amarganta! Que ho siga, d'amarganta; que ho siga; ella atrau com tu m'atraus a mi; perquè et desitjo i t'estimo, Marta!