A dalt, tot està tranquil

Un fill trasllada el seu pare, que no es pot valdre per ell mateix, al pis de dalt de la casa on viuen. I ho fa sense cap mena de mirament. Fredament. Amb aquest començament, com a lectors recriminem el fill i ens posem al costat del pare; la protecció de l’indefens enfront del poderós. Només començar a llegir la novel.la i ja en som part, ja som jutges indignats que condemnem sense saber res més.
El protagonista, Helmer, és un home eixut, de poques paraules, que explica la seva pròpia història. Un pagès del camp holandès. Un camp que pren un protagonisme especial i és part fonamental de la vida de Helmer.
L'holandès Gerbran Bakker és jardiner i escriptor. I instructor d'skating a l'hivern. Un personatge polifacètic capaç de guanyar el Premi Internacional IMPAC de Dublin el 2010 i emportar-se una pasta: 100.000 €. La novel.la també s'ha endut el Premi Llibreter 2012, convocat pel Gremi de Llibreters de Barcelona i de Catalunya, sense dotació econòmica.

He pujat el pare a dalt. Primer l'he assegut en una cadira i he desmuntat el llit. Seia com un vedellet acabat de néixer abans que la mare el netegi a llepades; el cap trontollant incontroladament i la mirada perduda.