El fenomen Moccia

Tinc a les mans Perdona si et dic amor l'últim llibre de Federico Moccia, un escriptor italià que ha revolucionat la novel.la romàntica i està triomfant espectacularment entre el públic italià.
La història de l'autor ja seria una novel.la per ella mateixa. El 1992 va escriure Tre metri sopra il cielo. Aigua. No la va voler cap editorial. El mateix autor en va publicar 2.000 exemplars. L'obra va sobreviure durant anys a base de fotocòpies fins que un exemplar pirata va anar a parar a mans d'un director de cine. Se'n va fer la pel.lícula i una de les editorials més potents d'Itàlia va publicar la novel.la. Ho voglio di te és la segona, també amb adaptació cinematogràfica. El protagonista de la pel.lícula, Riccardo Scamarcio, és un autèntic ídol d'adolescents, les hormones es disparen. Scusa ma ti chiamo amore està en procés de rodatge sota la direcció del mateix Moccia. Dels seus 3 llibres se n'han venut més de 3 milions d'exemplars. I els que se'n vendran.
En la segona novel.la Ho voglia di te, els dos protagonistes sellen el seu amor penjant un candau al Ponte Milvio. Milers de parelles imiten el gest col.locant el seu candau a les faroles del pont romà i llançant la clau al Tíber, prometent-se així amor etern. Es diu que la quantitat de candaus fa perillar l'estructura del pont. No ho tinc contrastat. Suposo que és part de l'exageració per engrandir la llegenda. De totes maneres, és indubtable la magnitud del fenomen Moccia.
Ambientades als romàntics carrers de Roma, les novel.les són una involuntària guia alternativa de la ciutat. Joves de tot el món busquen els consells que apareixen disseminats per tot el llibre per descobrir on menjar les millors pizzes o assaborir els gelats més exquisits.
Perdona si et dic amor és el primer llibre de Moccia traduït al català. Un llibre gruixut, de més de 600 pàgines, d'aquells que fa una mica de mandra agafar-t'hi. Però no és el que aparenta, ben al contrari. És àgil, divertit, amb capítols curts, molts diàlegs. Crec que és una novel.la escrita pensant en fer-ne la pel.lícula. Niki és una jove madura i responsable que cursa el seu últim any de secundària. Alessandro és un publicista d’èxit de trenta-set anys a qui acaba de deixar la seva xicota de tota la vida. Un bon dia les seves vides es creuen i.
No és una literatura de saló, culta i refinada, d'aquella només per a uns quants. És un llibre per a tothom. I, si ha servit perquè milers de joves i no tan joves trobessin el plaer per la lectura, em sembla perfecte.
Pronostico un èxit rotund de la novel.la per Sant Jordi.
Per fer boca, aquí en podeu llegir el primer capítol.

4 comentari/s:

MARTA ha dit...

Gràcies per la teva rectificació.

Anònim ha dit...

Vaig acabar el llibre. No sé si recomanar-lo. Encara no sé si m'ha agradat o no.

MARTA ha dit...

Jo també, i la veritat és que tampoc sé si recomenar-lo. En la meva última visita per Roma vaig comprar el seu últim, Cercasi Niki desesperadamente.... i noi.. no sé si m'ha agradat massa.

Anònim ha dit...

Ja ho he decidit: no m'ha agradat. I me n'he adonat a l'agafar el següent llibre. Hi ha grans diferències entre "Com Déu mana" i "Perdona si et dic amor"