Que no toques avui?

Reconec que això dels músics i la Patum pot a arribar a ser una mica embolicat perquè pot semblar que tots els dies hi ha els mateixos tocant. Però no és ben bé així. Les formacions que posen la banda sonora a la Patum són diverses. El que despista és que alguns dels músics són (som) a més d’una formació.
  • Patum del carrer de la Pietat: Banda de l’Escola de Música
  • Memorial Ricard Cuadra: Banda del Memorial
  • Sardanes dels Quatre Fuets: Cobla Pirineu
  • Dimarts a la Patum de la Llar: Banda de l’Escola de Música
  • Dimecres i dijous: Cobla Pirineu
  • Divendres a la Patum Infantil: Banda de l’Escola de Música
  • Dissabte i diumenge: Cobla Ciutat de Berga
  • Sardanes de dijous: Cobla Principal de la Bisbal
  • Sardanes de dissabte i diumenge: Cobla Principal de Berga

Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga. La formen principalment alumnes de l’Escola de Música.
Banda del Memorial Ricard Cuadra. Formació creada especialment per un sol concert a l'any. L’integren músics de procedència diversa que s’agrupen setmanes abans de Patum per preparar el Concert de Patum - Memorial Ricard Cuadra.
Cobla Pirineu. Durant l’any toca en formació de cobla (11/12 músics i instruments de cobla: tenores, tibles, contrabaix...) i per Patum fan una ampliació per adaptar la formació a banda (amb instruments que no integren la cobla: clarinets, saxos, percussió...)
Cobla Ciutat de Berga. Actualment, no toquen sardanes durant l’any i només es reuneixen en formació de banda per actes concrets com els Pastorets de Mossèn Armengou, Els Elois i la Patum.
Cobla Principal de la Bisbal. Des de fa alguns anys, dijous o diumenge, l’Ajuntament lloga una cobla de fora de Berga. De les punteres del país. Dijous escoltarem la Principal de la Bisbal. Altres anys hem pogut sentir la Mediterrània, els Montgrins o la Selvatana.
Cobla Principal de Berga. Durant tot l’any, juntament amb la Pirineu, és la cobla berguedana que toca regularment sardanes arreu del país.

No pretenc pas que us ho aprengueu de memòria però això és el que hi ha. És fàcil, no? El meravellós món dels músics. Si, durant la Patum, en trobeu algun pel carrer sense l’instrument als dits no dubteu a demanar-li: Que no toques avui?

5 comentari/s:

Lleïr Soler ha dit...

Ostres, molt útil aquesta explicació! Tinc uns quants amics músics i no aconsegueixo aclarir mai on coi toquen, quan i amb qui, potser no és molt complicat però per mi és impossible recordar-ho.
Gràcies!

Per cert, demà toques?

Xavi ha dit...

Fins dissabte tindré l'eina plegada. Bona Patum!

Marta Casadesús ha dit...

Ostres Xavi, l'has ben encertada amb aquest post! Jo també, des de sempre, m'he fet uns bons embolics amb el tema. Ara ja m'ha quedat més clar.
Bona Patum!

vilapou ha dit...

Bona Patum!!!

Xavi ha dit...

L'únic canvi aquest 2009 respecte la Patum del 2008 és que la "cobla bona de fora" és La Selvatana, que farà totes les sardanes del Dijous de Corpus.