Sardanes de matinada

Dijous de Corpus (o ja divendres) es va viure una ballada de sardanes multitudinària al Passeig de la Indústria de Berga. Amb la Principal de la Bisbal. De fet, això no és nou. Cada dijous i diumenge després de la Patum, al Vall, a pocs metres de la Plaça de Sant Pere, hi ha audició completa. Milers de persones hi participen activa o passivament.
Cada any quan ho visc, em reviu la contradicció de considerar aquesta ballada de matinada com a negativa o positiva. Segons com m'ho miro, allò és una multitud de gent desbocada fent el pallasso i mofant-se de la cobla. Però per altra banda, penso que els patumaires estan contents i ho celebren amb sardanes i porrons de mau-mau. M'atreviria a assegurar que és la ballada del món mundial amb més gent seguint-la. I la gran majoria joves!
Avui crec més en el segon pensament. El moment en què sonen les primeres notes del "Corpus a Berga" és espectaular. La gent s'aixeca en massa i vibra amb el so de la cobla. I són quarts de 5. Poc abans que surti el sol. I és que la Patum ja no s'entendria sense les sardanes de matinada.