El vuit

Catherine Velis, aficionada a les matemàtiques i als escacs, treballa com a experta en informàtica per una auditoria a Nova York. L'empresa la destina a Algèria i de cop es veu atrapada sense voler en la recerca d'uns llegendaris escacs que van pertànyer a l'emperador Carlemany. Alexander Solarin, un mestre rus d'aquest joc, l'adverteix que corre un gran risc si s'entossudeix a trobar les peces, ja que tenen la clau d'una antiga fórmula lligada a l'alquímia, la maçoneria i els poders còsmics.
Dues històries s'expliquen paral.lelament, situades en 200 anys de separació: una durant la Revolució Francesa i l'altra al 1972. Els escacs de Montglane en són l'eix argumental comú.
El vuit està plantejat com una partida d'escacs a cavall entre la novel.la històrica, la novel.la fantàstica i la de misteri. L'argument enganxa i has de seguir llegint per desvetllar els enigmes que van apareixent.
El vuit és un totxo de llibre. 752 pàgines. Es necessiten unes quantes hores per devorar-lo completament. L'edició especial del 2008 - de butxaca, tapa dura i 9'95 € - inclou un apèndix que analitza la importància dels escacs a la novel·la. Si t'agraden els escacs - com és el meu cas - s'assaboreix millor la novel.la, tot i no ser condició indispensable.
El vuit té una continuació: El foc. El 29 de desembre 2008, amb una campanya de publicitat força potent, es posava oficialment a la venda el nou llibre de Katherine Neville. Vaig trobar més addient començar la història pel començament. Si tant m'atrapa continuaré amb El foc.
Katherine Neville va escriure El vuit fa 20 anys. Neville va néixer a Missouri el 1945. Ha treballat en el camp de la informàtica, els transports, l'energia, al Banc d'Amèrica, és fotògrafa comercial, pintora i model. Una persona polifacètica.