Les Misérables

Les Miserables és un musical composat el 1980 pel francès Claude-Michel Shönberg, basat en la novel.la de 1862 de Victor Hugo. El 2006 es va convertir en el musical amb més temps en cartell a Londres: s'hi va començar a representar el 1985 i encara omplen cada nit. L'obra s'ha representat a 38 països i s'ha traduït a 22 llengües. La majoria de produccions s'han basat en la de Londres, tot i que els primers Miserables es van estrenar a París el 1980.
L'obra es representa al Queen's Theatre, al West End de Londres, a l'entrada del Soho i Chinatown. Vam comprar les entrades per la mateixa nit. A Leicester Square està ple d'establiments on pots aconseguir entrades de les desenes de musicals pel mateix dia. I a força millor preu que si les compres amb antelació. T'arrisques a no trobar entrades per l'espectacle que vols veure. Era un dilluns i el Queen's estava ple com un ou.
L'acció de Les Miserables passa a França a principis de s.XIX. Segueix la vida de Jean Valjean, pres nº24601, que recupera la llibertat i intenta refer la seva vida. El policia Javert, la treballadora de la fàbrica Fantine, la filla Cosette, els taverners Thénardier, el jove estudiant revolucionari Marius... i altres personatges que protagonitzen l'acció en fàbriques, presons, revoltes i carrers bruts. Tot això damunt d'un enorme escenari amb una plataforma giratòria que ajuda molt a crear sensació de moviment. I amb grans cançons per a la història com I dreamed a dream.
Les gairebé 3 hores de funció acaben amb Do you hear the people sing? i amb la gent dreta aplaudint entusiasmada. I amb raó.