Ball de titelles

El director Ramon Simó recupera Ball de titelles, una obra dels anys 30 de Ramon Vinyes i Cluet, un prolífic dramaturg berguedà més conegut a Colòmbia, on va viure llargs exilis, que no pas a la seva terra. L'obra és una àcida sàtira social, molt vigent malgrat que va ser escrita fa 80 anys. Transcorre al bordell d'un poble de muntanya (no s'especifica mai però és Berga, a mi no m'enganyareu), on els senyors més distingits i representants del poder es reuneixen per celebrar la nit de Nadal. Un àngel cau abatut per uns trets, et voilà! ja tenim comèdia.
Una claca formada 70 berguedans érem a les butaques de la Sala Petita, el dijous 10 de gener. Autocar de La Farsa i alguns exiliats a la capital que s'han afegit al grup. Entre el públic, hi havia la Remei, la Mirte i algun altre personatge de l'estrena de Ball de titelles el 1978, al Teatre Patronat de Berga. En general, molta satisfacció entre la parròquia berguedana. Que al Nacional escenifiquin un autor del teu poble provoca estarrufament. Xovinisme a la berguedana.
Magnífics el maquillatge i el vestuari. I completíssimes escenes de conjunt on 17 actors omplen l'escenari de tal manera que no tens temps de captar-ho tot. Em caldria tornar a veure l'obra per absorbir cada detall, per fixar-me en el segon i tercer pla de l'acció.
Amb Sergi Belbel al capdavant del TNC, s'han rescatat dramaturgs catalans massa oblidats. En les darreres temporades s'han estrenat obres d'Ambrosi Carrión, Pous i Pagès i Ramon Vinyes. Aposta impensable en una sala privada.

... per cada parell d'ales hi ha deu mil tisores disposades a tallar-les.