Cinque Terre

Dins del Top5 de lu que n'hi ha que visitar a Itàlia és indubtable que hi tenen plaça assegurada Roma, Florència i Venècia. Per completar la llista hi hauria diversos noms. Per a mi, que hi posin el Cinque Terre.
Força desconegudes a casa nostra, les Cinc Terres són una part de la costa de la Ligúria d'una gran bellesa. Cinc pobles de postal: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Són Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des de 1997 i Parc Nazionalle des de 1999.
Diversos camins de ronda enllacen un poble amb l'altre. El més concorregut, fàcil i bonic és el Vialle d'Amore entre Riomaggiore i Manarola (tancat al públic l'agost de 2013 per mal estat). La resta no són complicats però van resseguin la costa i els desnivells et poden fer suar la cansalada. També es pot agafar un vaixell que va parant a cada poble, no apte per a mariners del Pirineu. Els pocs minuts de navegació - en un dia a 35 graus i mar agitada - et poden deixar grogui. El tren és el mitjà més còmode. I fer nit a La Spezia, ciutat tranquil.la i agradable (i més barata que qualsevol dels 5 pobles), també és molt bona opció. S'arriba en 5 minuts a Riomaggiore. Fer la visita a la zona en cotxe ha de ser un problema.
Monterosso té unes platges fantàstiques i el tren para just al davant. Vernazza i Manarola són de foto i et pots banyar a les badies precioses que dibuixa la roca. Corniglia queda al capdamunt d'un turó. És el més innaccessible i el més descartable. Riomaggiore és el primer venint de la Spezia, bonic però amb poca línia de costa. És complicat fer un rànquing però em quedo amb Manarola i Vernazza. Must.
Amb un parell de dies pots veure pràcticament tot el Cinque Terre. Amb més temps, es pot ampliar la visita cap a Portovenere i les seves ille(te)s.
Per si no ha quedat prou clar, totalment recomanable. N'hi ha que anar-hi.