L'òmnibus de la mort

L'òmnibus de la mort: parada Falset és un llibre d’història o de periodisme històric. L’obra reconstrueix la ruta en òmnibus que va fer la Brigada de la Mort, una de les bandes d'incontrolats més cèlebres de l’estiu de 1936, en els primers mesos de la guerra civil. El Fresquet i la seva tropa van sembrar el pànic pel Baix Aragó, la Terra Alta i el Priorat. El punt de partida de la història és la parada que el bus dels brigadistes de la mort va fer a Falset, on van assassinar 27 veïns del poble en una sola nit.
I tot plegat des de la perspectiva d’un periodista que inicia una investigació sense tenir ni idea on s’acabarà i per quins camins el portarà. Es combina la narració dels fets estudiats amb l'explicació del procés de la investigació. Una mica com el conegut llibre de Carles Porta Tor: tretze cases i tres morts. En ocasions, Orensanz ha d'ometre posar nom a alguns dels personatges. Ell mateix explica que és per no causar-li més problemes. Malgrat que els fets tenen més de 70 anys, tot plegat encara és massa tendre.
Existeix un bloc-web dedicat al llibre. Val la pena treure-hi el cap. Entre moltes coses interessants hi ha un completíssim recull de premsa.
Encara hi ha molt per escriure sobre la Guerra Civil i queden pocs anys, malauradament, per poder parlar amb alguns testimonis que ho van viure amb primera persona.