The Werewolves

Fa uns quants mesos ja vaig parlar sobre el joc que m'ha fascinat més des del dia que hi vaig jugar per primera vegada: El vilatà. Havia investigat sobre l'origen d'aquest joc sense gaire fortuna. Sabia que estava editat com a joc de taula però no en sabia el nom oficial, pel qual era conegut internacionalment. Finalment, el vaig trobar una mica per casualitat en una botiga especialitzada a Londres, just davant del British Museum. El joc editat es diu The Werewolves i, segons qui me'l va vendre, és un joc molt popular arreu d'Europa. Segons les zones és conegut amb molts altres noms. Per dir-ne alguns: Are you a Werewolf?, Chupacabras, Lupus in Giocando, Lupus in Tabula, Mafia, Mayday o Polar Bear. O El vilatà, en la nostra zona. Les normes sempre varien segons l'adaptació i el país on es juga.
El joc que tinc a les mans conté 24 cartes del tipus "Magic": 4 werewolves, 13 townsfolks, 1 fortune teller, 1 thief, 1 hunter, 1 cupido, 1 witch, 1 little girl i 1 sheriff. Els rols són si fa o no fa els que ja coneixia amb algunes noves introduccions i/o altres maneres per anomenar els personatges. Per jugar-hi no són imprescindibles unes cartes. Al Vilatà sempre hi hem jugat amb paperets i seguint les nostres regles adaptades.
Es pot trobar força informació a la xarxa. Hi ha tantes variants, normatives, estadístiques i tanta malaltia arreu del món per aquest joc que donaria per fer un treball molt més prodund. En Dimma Davidoff diu que va inventar el joc Mafia al 1986 a Moscou i que, d'allà, es va estendre ràpidament arreu del món. Es podria anar estirant del fil i no sé si s'acabaria mai.

1 comentari/s:

Xavi ha dit...

Vaig estirant del fil. A França també és un joc molt popular i l'anomenen Les Loups-Garous de Thiercelieux.