Invisible

Adam Walker es el personatge principal d'Invisible, l'última novel.la de Paul Auster. Walker és explicat per tres veus diferents, com a mínim, en quatre parts. Hi ha diversos narradors i espais temporals. Per poder conèixer la història del jove Walker, és necessària una segona novel.la, la del mateix Walker, insertada dins del mateix text d'Auster. El protagonista és un aspirant a poeta que neix a Nova Jersey i estudia a Nova York, i més tard viatja a París. Invisible és una espècie de joc o trencaclosques molt ben construït. Altres veus narren a Walker i tracten de reconstruir el 1967, any definitiu en la vida del protagonista.
Paul Auster va néixer el 1947 a Newark, suburbi de Nova Jersey, fill d'una família provinent de l'Europa central. Va començar a escriure als 12 anys, abans fins i tot de descobrir el beisbol, un esport molt recorrent a les seves novel.les. La fama internacional li va arribar amb Trilogia de Nova York (1985-86) i l'èxit total el va aconseguir amb Leviatan (1992). Auster té un estil personal i se'l reconeix per la seva complexa arquitectura narrativa, plena de digressions, històries en la història, miratges...
Els que hi entenen diuen que Invisible no és dels seus millors llibres. No puc comparar. Només he llegit Viatges per l'Scriptorium (2006). Però Invisible és diferent, variat i gens homogeni. No es fa monòton de cap de les maneres.