HHhH

Novel•la guanyadora del prestigiós Premi Goncourt a la Primera Novel.la 2010. L’escriptor francès, Laurent Binet, presenta una novel•la amb aires d’assaig. Arrenca amb les investigacions per part de l’autor sobre l’atemptat que dos brigadistes de la Resistència van cometre l’any 1942 a Praga contra Reinhard Heydrich, cap de la Gestapo i considerat un dels homes més temuts del III Reich i màxim artífex de l’anomenada ‘’solució final”. Laurent Binet narra com un Heydrich, expulsat de la marina per problemes de faldilles, va començar ràpidament a pujar esglaons en el règim nazi, fins al punt de convertir-se en la mà dreta de Hitler. 
El títol de la novel•la HHhH són les inicials de la frase Himmlers Hirn heiβt Heydrich, que traduït al català seria: El cervell d’Himmler és Heydrich. Una frase que utilitzaven molts membres de les SS i que defineixen molt bé quina importància tenia Reinhard Heydrich en tot l’entramat del nazisme i el III Reich.
Malgrat la seriositat dels temes tractats, HHhH pren un aire còmic en alguns moments. Estil original i fresc, de difícil classificació. Molt recomanable.

Els qui són morts són morts, i tant se'ls en dóna que els retin homenatge. Però és per a nosaltres, per als vius, que això significa alguna cosa. La memòria no és gens útil per a aquells que honora, però serveix a qui la fa servir. Amb ella em construeixo, i amb ella em consolo.