Crònica menuda de la ciutat de Berga

Divendres 21 de desembre de 2012, es va presentar Crònica menuda de la ciutat de Berga de mossèn Josep Armengou. Un dietari que esdevé un recull social de la Berga del franquisme, des de 1948 al 1975. Després d'innombrables entrebancs, disputes i estirades de cabells entre hereus, historiadors i equips de govern, per 40 euros pots tenir els dos volums (de 800 pàgines cadascun) a la tauleta de nit.
Interessantíssim. Sembla que no passi el temps: problemes amb la ràdio, la festa dels Elois en decadència, el Berga de futbol de mal en pitjor, Queralt està deixadot, massa gent a la Patum. 1950 o 2013?
Un testimoni fonamental per conèixer la vida quotidiana berguedana de l'època, el dia a dia d'una ciutat que ja no existeix: obres de teatre, el Massana, defuncions (tràgiques i naturals), resultats dels partits de futbol (o de guitza, com diu l'autor), històries del Patronat, organistes, Cal Minga, la "Congre", esdeveniments esportius, baralles, cinema, primeres comunions, Els 40 pilans, cantades de corals, robatoris, dades meteorològiques, les Filles (Hijes) de Maria, el Club Esquí, La Farsa, la Penya Boletaire, els Saletes, el Panxa de Llauna i molts altres personatges i esdeveniments recollits en un dietari amb un estil lleuger, crítica a la Dictadura i bones dosis d'humor i ironia.
En fi, Crònica menuda de la ciutat de Berga és berguedanisme per la vena. De lectura obligatòria per qui vulgui 20 punts per al títol de berguedà d'honort. Una llàstima que haguem hagut d'esperar tants anys per poder tenir aquestes pàgines a casa.
M'he sentit obligat a agafar el llapis i anar guixant, cosa que no faig mai. No sóc d'embrutar llibres però en aquest cas no me n'he pogut estar. Una tria aleatòria per saber per on van els tiros:

30 de gener de 1949. El Massana, un xicot alt i fornit, fill de la Canya i excombatent roig. Una deixalla de la guerra. D'aquí uns quants anys se'n contaran llegendes com del Cabrer.

1 de maig de 1953. Per fer ploure pot més una fira que no pas les pregàries.

29 d'octubre de 1953. Avui la Falange fa la seva concentració espectacular a Madrid. De Berga hi han anat cinc falangistes, el nombre designat per la superioritat. El fet és que si n'hi haguessin fet anar sis no sé pas si els haurien trobat.

4 de desembre de 1958. Avui el Caudillo fa seixanta-sis anys. Nascut per Santa Bàrbara, ja es veia a venir que havia de fer tronar i ploure.