Armengou i Marcó

Van passant el dies i poques vegades fixem els ulls al calendari per mirar quin dia és. Fa poc es van complir dos aniversaris de dues morts, la de Martí Marcó (26/01/79) i la de Mn.Josep Armengou (21/01/76) que, si bé desconec connexions directes entre ells, tenien en comú l'insaciable lluita en defensa del país en uns anys molt difícils.
Martí Marcó (1959-1979) va militar a diversos moviments polítics i grups independentistes. Va participar a la fundació de Terra Lliure. El 26 de gener de 1979 fou mort per la policia quan intentava fugir amb Quim Pelegrí i Frederic Bentanachs amb un cotxe. Fa vint-i-nou anys.
Va escriure aquest poema, musicat anys després pel duet Titot i David:
Digueu-me: Podeu veure
a la primera llum de l'alba
allò que hem hissat amb orgull
a l'hora del crepuscle?
La senyera estelada i llistada
surarà triomfant
sobre la terra dels lliures
i la pàtria dels valents.

Mossèn Josep Armengou (1910-1976) va néixer, viure, escriure i morir a Berga. Al 1979 es publica, a títol pòstum, el seu llibre màxim Justificació de Catalunya, de ressò nacional, publicat clandestinament el 1958. També és autor del llibre La Patum de Berga, publicat per primera vegada el 1968 i del text dels Pastorets infantils que encara avui dia es representen al Teatre Patronat. Capellà, músic, escriptor, pensador i gran defensor de la cultura berguedana i catalana. Mossèn Armengou va morir el 21 de gener de l’any 1976. Fa trenta-dos anys.
Que el record dels qui han lluitat pel país no caigui en l'oblit.