Caos calmo

Sandro Veronesi, nascut a Firenze el 1959 i resident a Prato, és un escriptor toscà, germà del guionista, actor i director Giovanni Veronesi. (director de Manuale d'amore, per exemple) El seu primer llibre, Per dove parte questo treno allegro, fou publicat el 1988. En el 2006 Sandro Veronesi va guanyar el premi literari més presitigiós a Itàlia (Premi Strega) amb Caos Calmo, un llibre molt ben valorat i popular a Itàlia. Va ser escrit del 2000 al 2005, en uns moments complicats de la vida de l'autor. En castellà, l'ha editat Anagrama i crec que no existeix la traducció en català.
Després d'un fet traumàtic familiar, Pietro Paladini, un executiu triomfador i ben acomodat, decideix quedar-se davant l'escola de la seva filla per protegir-la. Des que ella entra al matí fins que en surt a la tarda. Primer, un dia. Després, un rere l'altre. Aparentment sembla que el personatge s'ha tornat boig però Pietro va despertant simpatia a mesura que avança la història. La porta de l'escola es converteix en l'escenari principal, en la particular consulta d'en Pietro, una mena de confessionari per on van desfilant un seguit de personatges secundaris molt ben definits. Segons Veronesi quedant-se quiet es poden viure moltes més aventures que estant en moviment.
Amb Caos calmo, tens la sensació sostenir un gran llibre. Que hagi guanyat un premi no és garantia que t'acabi agradant però l'altre Premi Strega que vaig llegir també em va agradar molt.
L'adaptació cinematogràfica de Caos calmo s'ha estrenat fa poques setmanes, dirigida per Antonio Luigi Grimaldi i protagonitzada per Nanni Moretti (La habitación del hijo, Caro diario, etc).
Caos calmo, una novel.la poderosa, una reflexió sobre el dolor.