Depèn de la lluna

Avui és lluna plena. Part del nostre calendari festiu depèn totalment del dia d'avui.
Es considera diumenge de Pasqua el diumenge següent a la primera lluna plena de primavera, o sigui, la primera a partir del 21 de març, inclòs. Des del 21 de març no hi havia hagut cap lluna plena fins avui. Per tant, diumenge 12 d'abril de 2009 és Pasqua.
Per fer els càlculs es pren el 20 de març com a data teòrica de l'equinocci de primavera (data que no sempre coincideix amb l'equinoci astronòmic). Aquests càlculs donen 35 dates possibles per la Pasqua, entre el 22 de març i el 25 d'abril.
A partir del diumenge de Pasqua es determinen altres festes mòbils en el cristianisme com el Carnestoltes o el Corpus.
El Carnestoltes se celebra la setmana abans que comenci la Quaresma. I la Quaresma s'inicia el Dimecres de Cendra, 40 dies abans del Diumenge de rams. Si no fallen els càlculs, dissabte de Carnestoltes pot ser entre l'1 de febrer i el 6 de març. Ni abans ni després.
Corpus també és una festa mòbil dins del calendari litúrgic i ve després de la Pentacosta (que significa "50"). Corpus se situa el següent dijous després del vuitè diumenge després de Pasqua. Per fer-ho fàcil, 60 dies després de Pasqua. Tots aquests càlculs tan confosos per acabar deduïnt que, com a molt d'hora, el dijous de Patum pot ser el 21 de maig i, com a molt tard, el 24 de juny. El 2011, el divendres de Patum serà Sant Joan, per exemple.
I tot això ho marca la lluna d'avui: la primera lluna plena de primavera.

La xuleta amb el calendari

3 comentari/s:

Sergi Fernandez Bosch ha dit...

L'any passat no va ser Carnestoltes el 1-2 de febrer?

Malgrat tot gràcies per il.lustrar-nos. Ahor parlavem del tema de les llunes i teniem dubtes.

Bona Pasqua

Xavi ha dit...

És veritat. Ja he trobat l'error. La Quaresma (40 dies) va del dimecres de Cendra al Diumenge de Rams i no al diumenge de Pasqua. Per tant el dimecres de Cendra es 47 dies abans de Pasqua. És que ho foten molt complicat...
ja ho he corregit.

emi r. ha dit...

Sr. Torrabadella, el dos mil onze i com a fet molt extraordinari (passa cada 150 anys), el diumenge de Corpus serà el 26 de juny!