Pedra de tartera

La novel.la de Maria Barbal (Tremp, 1949) va ser escrita el 1985. Ben aviat es va convertir en un fenomen editorial no només al nostre país. Més de 50 edicions en diverses llengües. Ambientat fonamentalment en el Pallars nadiu de l'autora, la història és el relat en primera persona de la vida de la Conxa. Un retrat de la primera meitat del s.XX.
De convertir la novel.la en peça teatral se n'ha encarregat Marc Rosich i la direcció va a càrrec de Lurdes Barba. Destaca la gran interpretació d'Àurea Màrquez que l'ha portada a guanyar el 38è Memorial Margarida Xirgu, el reconeixement a la millor interpretació teatral femenina de la temporada.
Un fet no gaire habitual i que ajuda molt a donar credibilitat és que els actors parlen en català del Pallars i no en català central com estem acostumats. Les projeccions amb imatges de l'època també són un gran reforç per a l'obra.
Es va representar al Teatre Nacional de Catalunya del 26 de gener al 20 de març de 2011. L'existosa gira va passar per Berga i m'ho vaig perdre. Finalment, l'he vista al Kursaal de Manresa, amb algun canvi del repartiment original. Després de l'obra, ha valgut molt la pena la taula rodona amb els actors al mateix escenari.