The Sopranos

Quina és la millor sèrie de televisió? Sembla que no hi ha dubte que The Simpsons és la millor. En personatges de carn i ossos, tothom es posa d'acord que és Lost. Jo ho reafirmo. Després d'aquestes dues, la cosa ja no està tan clara. Històricament, Twin Peaks va marcar un abans i un després. Les sèries van deixar de ser pur entreteniment per ser un producte de qualitat. Ben entrat el segle XXI es poden veure moltes grans sèries. Després de veure Lost sé que poques em podran atrapar tan apassionadament. Però ho continuo intentant.
The Sopranos és una sèrie nordamericana, creada per David Chase i produïda per HBO. Es va estrenar el 1999 i es va acabar el 2007. En total, 6 temporades (l'última dividada en dues). Aviat m'hauré polit la primera.
És una sèrie entretinguda sobre la màfia. A partir de la teràpia que fa Tony Soprano - capo de New Jersey - amb la Dra.Melfi es va desgranant la història. Les situacions i els fets no es presenten en safata: els gestos, mirades, silencis són part del guió. L'espectador crea a partir d'aquests detalls. L'altre fet diferencial de la sèrie és que cadascun dels capítols està enfocat de manera diferent, posseeix una estructura i disposició d'escenes independent: en un capítol hi ha flashbacks, en l'altre hi ha somnis, en un hi ha introducció, etc Això fa The Sopranos una sèrie versàtil i original.
Els personatges són molt ben construïts: el pare mafiós, la mare que sap coses i calla, el fill bandarra com el pare, la filla adolescent, solista de la coral i que treu tot excel.lents, el nebot capullo, l'àvia de caràcter difícil, l'oncle vanitós. Malgrat no ser una comèdia, la sèrie gasta bon sentit de l'humor.
Per als amants del cine sobre mafiosos, hi ha moltes referències a la trilogia El Padrino, El precio del poder, Uno de los nuestros i moltes altres.
No sé si seguiré veient les temporades següents però és una sèrie que està molt bé. On la fan o on l'han feta? Ni idea. L'ideal en una sèrie o pel.lícula és mirar-la on, quan i com vulguis. I en versió original. Si he d'estar pendent de les televisions no jugo.
Algun dia continuaré per altres sèries que sembla fan bona pinta: Prision Break, 24 o Fringe. House i Grey's Anatomy no m'interessen. I amb Herois ja em vaig marejar a la primera temporada quan la intentava seguir per TV3.
De Ventdelpà em fa mandra parlar-ne. Ho trobo tan decadent que no n'aguanto ni 5 minuts. El cor de la ciutat em va de perles alguns dies per fer una becaineta. És soporífer. El millor que ha sortit de TV3 últimament és Porca Misèria, sens dubte. Però les sèries de producció pròpia serien un altre tema i ja n'hi ha d'altres que en parlen.


3 comentari/s:

Anònim ha dit...

Aquesta pregunta no admet discussió. The winner is... La Memòria dels Cargols. Insuperable. Magnífica. He vist tots els capítols desenes de vegades i cada cop m'agraden més.

Quan estic moix, pitjo el play i comença la festa.

Clardelluna ha dit...

Xavi,

No entenc res: és culpa meva que rebis aquests correus electrònics? D'on t'arriben? De Patatabrava o del meu blog? En cas que en sigui la responsable, diga'm què he de tocar per desectivar això que dius de "convida a tots els teus contactes".

Clardelluna ha dit...

Jaja!
D'acord, ja em quedo molt més tranquil·la sabent que no he comès tal greu delicte; ja començava a plantejar-me de fer negocis amb la solpostada perquè em salvés davant els tribunals;P

Bon cap de setmana (amb braves o sense!)