1r Concurs de Cobles del Berguedà


Gairebé 50 músics tocaran dissabte 29 d'octubre a Berga al 1r Concurs de Cobles del Berguedà. A les 6 de la tarda començarà aquest concurs inèdit amb la presència de la Cobla Principal de Berga, la Cobla Pirineu, la Cobla Ciutat de Manresa i la Cobla de l'Escola Municipal de Berga. Cadascuna de les formacions musicals interpretarà tres sardanes de set tirades i concursarà per rebre el reconeixement del jurat tècnic i del públic assistent, que també podrà votar. L'actuació culminarà amb la interpretació conjunta de la sardana Berga, ciutat pubilla, de Francesc Mas Ros. 
L'acte és organitzat per Tres Branques sccl, amb la col.laboració de l'Associació de productors agroalimentaris del Berguedà, l'Ajuntament de Berga, el CFI Cercs-Berguedà, l'Associació Sardanista Cim d'Estela i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
La idea surt de la Competència de Cobles (CoCo) de Banyoles que s'organitza fa més de 10 anys per Sant Martirià. Al Pla de l'Estany, hi ha diverses competicions on hi participen les millors cobles del país (Selvatana, Principal de la Bisbal, Montgrins, Sant Jordi, Ciutat de Girona...) i es posa el punt i final amb la magnífica sardana Somni, de Manel Saderra i Puigferrer, interpretada per 4 cobles.
El 1r Concurs de Cobles del Berguedà aposta per un format d’audició i ballada de sardanes diferents, reunint 4 cobles que tenen arrels al Berguedà i fomentant-ne i difonent-ne la feina que fan per a la cultura popular i tradicional catalana. S'espera que aquest format generi un interès especial entre el públic. En aquest sentit, l’objectiu és que l’acte sigui capaç de satisfer els incondicionals de la cobla de sempre i que, a més, sigui capaç d’atraure nous públics. 
El debat sobre el futur la sardana és vigent des de fa anys arreu del país. No hi entraré ara. El que és evident és que el món de la cobla és ben viu al Berguedà. D'una comarca d'uns 40.000 habitants en sortirien músics per formar 7 o 8 o potser més cobles. Impensable en la majoria d'indrets del país! Alguns d'ells seran dissabte a la Plaça Viladomat disposats a demostrar aquest bon moment coblístic. Que udolin les canyes i trempin els metalls.