El noi de Sarajevo

Jordi Cussà (Berga, 1961) acaba de publicar El noi de Sarajevo, la guerra dels Balcans viscuda per un adolescent. Als 13 anys ja era membre de l'Agrupació Teatral La Farsa i el 1978, amb tres companys més, va fundar Anònim Teatre. Aquesta vinculació amb les arts escèniques el va portar a escriure obres pròpies per representar-les i un pas següent va ser la narrativa. L'any 2000 va publicar la seva primera novel.la Cavalls salvatges, sobre la generació dels pringats dels 80 marcada per les drogues. El ritme de publicacions ha estat més o menys constant des d'aleshores i la dècada finalitza amb El noi de Sarajevo.
L'última novel.la de Cussà va ser la guanyadora del XI Premi del Lector de L'Odissea, amb un ampli jurat de 100 lectors. El protagonista és Dusko, un nen de Sarajevo que viu feliçment i compleix 12 anys el març del 1992, els dies previs a l'inici de la guerra a Bòsnia. A partir d'aquest momet, comencen mesos d'atrocitats i la lluita per la supervivència d'en Dusko. L'escriptor berguedà no ha estat mai als Balcans, però El noi de Sarajevo es nodreix de rigor històric i de petites històries quotidianes que va poder conèixer gràcies a l'amistat amb Boban Minic.
El noi de Sarajevo és força diferent d'altres novel.les que havia llegit de l'autor. Així i tot, no hi falten localismes berguedans, frases acabades sobtadament amb una conjunció i un punt o dues paraules convertides en una de sola. Marca de la casa. Així com Cavalls salvatges o La serp em van costar molt de travessar, amb Clara i les ombres, Contes d'anada i de tornada i El noi de Sarajevo he gaudit de grans moments de lectura. Probablement, Cussà és el millor escriptor berguedà de l'actualitat i en l'elit de tota la història.

L'estrèpit de l'avió va provocar un renec del Bruno i un escopit al cingle de l'Slobodan. El Drago només va esbufegar suaument, aclucant els ulls un instant. A continuació es va produir un túnel de silenci, remarcat pel zumzeig decreixent dels avions invisibles.

1 comentari/s:

Cel ha dit...

Ho és, Xavi, ho és. I el millor poeta viu en llengua catalana.